Tuesday, April 29, 2014

A Föld napját az energiatakarékos móddal ünnepeltük.



Miért fogyaszt egyáltalán relatív sokat egy navigációs alkalmazás?

Energiahatékonyság oldaláról megéri egyáltalán használni őket?

Nem lenne jobb a Földnek, ha papírtérképekkel navigálnánk még mindig?



Az okostelefonon futó navigációs alkalmazások ténylegesen kihasználják azt, amire valójában kitalálták az okostelefonokat, és szinte az összes képességüket igénybe is veszik. Természetesen minden eleme ennek a folyamatnak további fogyasztást jelent, de tudjuk-e mennyi mindent csinál egy időben készülékünk, miközben navigálunk?

Először is a navigációhoz szükség van GPS koordinátákra, ehhez van egy úgynevezett GPS chip telefonunkban, ami minden másodpercben ad nekünk egy X, Y koordinátát a műholdaktól mért távolság alapján. Ennek az egyszerűnek tűnő műveletnek azonban arányaiban véve jelentős az energiaigénye.

Ahhoz, hogy bármit lássunk a képernyőn, kell egy háttérvilágítás, amit ugyan ledek biztosítanak, de maximális fényerőnél és nagyobb képernyőméretnél már ez is mérhető fogyasztást jelent.

Gőzerővel dolgozik a processzor is, mert egyrészt rendereli a térképet, és a navigációs utasításokat, de közben még az útvonal elhagyását és a navigációt is folyamatosan figyeli.

Mivel online a világ, ezért folyamatosan kommunikálunk, ez jelenti azokat az előnyöket, ami a dinamikus navigációt takarja.

Ezek összessége, hogy egy navigációs alkalmazás lényegesen jobban meríti a telefont, mint egy alap készenléti használat. De megéri-e ezt a plusz energiát befektetni?

Nagy különbségek vannak készülékek között, de nagyságrendileg 5-7 Watt az a plusz fogyasztás, ami a készüléknél jelentkezik.

Jó, de mennyi lehet a megtakarítás?

Nézzük az autó oldaláról:
Vegyünk egy kisebb autót, 30-40 kWatt  teljesítménnyel.  Egy átlagos Egérút felhasználó 47 percet használja hetente az Egérutat.  Abban az esetben, ha ezalatt 5 percet spórol a cím pontos megtalálása, és a gyorsabb célbaérés révén, úgy elmondható, hogy 30.000 Watt-os autóját ebben a 47 percben 10,6% -kal hatékonyabban használta ki. Ez a 3000 Watt megtakarítás néz szembe 7 egész Watt fogyasztással.  

Jó az autó egy dolog, de mi van az ember fogyasztásával?
Egy átlagember 60-100 Watt energiát fogyaszt, amit élelmiszerből pótol vissza. Nem mindegy itt sem, hogy működésünk mennyire hatékony az ébren lévő időben. Vagyis ha itt is a megtakarított 5 percet vesszük figyelembe, akkor 6-10 Watt használható értelmesebb dolgokra, mint az autóban ülés.

Miért nem papírtérkép?
Egyrészt induljunk ki abból, hogy 2-3 évente vehetnénk újabb és újabb papír alapú térképeket, ami  összessége egy élet alatt egy szép nagy tölgyfának felel meg. Ebbe persze a turista, a városi és külföldi térképek összességét értem.

A nagy különbség azonban a digitális és a papír alapú térkép között a hatékonyságban van. Egyszerűen pontosabb, frissebb, és gyorsabb célbaérést tesz lehetővé egy online navigáció, mint papírtérképpel bohóckodni az autóban.

Összegezve azért érdemes befektetni a telefon plusz fogyasztásába pár Watt-ot, mert menetidőt, és ezáltal komoly energiát takarítunk meg.  

Az Egérút navigáció a Föld napjára energiatakarékos móddal hívta fel a figyelmet, mert szeretnénk ezzel az aprósággal is jelezni, hogy fontos mindenki számára a Föld erőforrásainak takarékos használata.

Az energiatakarékos mód csak külterületen, és hosszú navigációt nem igénylő szakaszokon kapcsol be. Szükséges kanyarodás előtt 3 km-rel automatikusan visszakapcsol. Természetesen 60 km/h alatti sebesség esetén, illetve a képernyő megérintésével szintén aktiválható a navigáció.
Ha mégsem érzitek úgy, hogy használnátok ezt a funkciót, menüből kikapcsolhatjátok.

A fenti számok csak tájékoztatás jellegűek, és kizárólag nagyságrendi becslést adnak. 

No comments:

Post a Comment