Tuesday, October 2, 2012

Pontos térkép a minimum



Nagy hullámokat kavart, és ismét a navigációs szektorra irányította sokak figyelmét az Apple pontatlan térképszolgáltatása.
Én most kicsit más nézőpontból probálom ezt az esetet megközelíteni, úgy, hogy semmiképpen ne humorizáljak a konkurencia ilyen jellegű problémáin.
Számomra mit árult el ez a történet, mit olvasok ki ebből az alap evidenciákon kívül?




Az első és legörvendetesebb, hogy ez igenis fontos és érdekes téma továbbra is. A jó térkép, pontos navigáció, úgy néz ki, igenis lényegi kérdés. Nem másodlagos, és igenis akármennyire ingyenes egy szolgáltatás, a felhasználóknak minőségi elvárásaik vannak. Ez szerintem nagyon jó folyamat, és ténylegesen viszi előrébb a világot. Ez bizony számomra azt mutatja, hogy igenis van verseny, és ebben a versenyben vannak objektív szempontok.

Nagyobb falat mint gondolnánk: sok beszélgetésen szoktam megkapni azt a kritikát, hogy mi tart ennyi ideig, ez csak egy kis program, minek szöszöltök vele annyit?! Nehéz ezekre az észrevételekre reagálni, mert bizony én is sok területen szeretném, hogy járjunk már előrébb. A valóság és a tapasztalatunk viszont egyértelműen az, hogy bizony ez nagy falat, több munka, nagyobb kihívás, mint kezdetben gondoltuk. Van egy mondás, ami a belépési küszöbre vonatkozik. Bizony el kell érni egy minimum szintet, amire már a felhasználók pozitívan reagálnak. Most ez a példa is mutatja, ez a minimum szint bizony egyre magasabb, és ami még megfelelt négy-öt éve egy ingyenes alkalmazásnál, az mára már kevés is lehet.

Összegezve úgy látom, hogy mindenből lehet tanulni. Ez az eset megmutatta, hogy ez a speciális szektor most hol tart, mire, hogy reagál, mit vár el, mit követel.

Mi Egérutasok, ha lényegesen kisebb pályán játszunk is, de akkor is hasonló elvárások között dolgozunk. Ha tetszik, ha nem, a pontos, korrekt térkép elvárás. Nincs mese, bárki, aki ebben a szektorban akar ténykedni, ezzel tisztában kell legyen.

Az Egérút által használt térképadatbázist a GeoX Kft. készíti. Tapasztalatból tudom, nekik milyen fontos a korrekt, pontos térkép. Folyamatos karbantartás, helyszíni bejárások, aktualizálás, tesztelés azért, hogy a használt térkép korrekt és pontos legyen.

Remélem, hogy felhasználóink is díjazzák erőfeszítéseinket a pontos térképadatbázis fronton.

Jó Egérutakat!

1 comment:

  1. A térképadatokat a Holland TomTom szállította,ezzel ergó nem lehetett probléma.
    Sok forrásból próbáltak 1 egészet csinálni.
    3D-térkép a C3 Technologies-től, POI a a Yelp-től.
    Szar lett naa ennyi.

    ReplyDelete